Wat is paintball?

Paintball is al lang niet meer dat uitje wat alleen wordt gedaan met vrijgezellen feestjes of bedrijfsuitjes, maar is wereldwijd uitgegroeid tot een ware topsport met eigen locale-, regionale-, landelijke- en zelfs internationale toernooien. Ook voor de spelers die geen team hebben, of wel een team maar geen wedstrijdaspiraties hebben, worden er wekelijks open dagen georganiseerd en de welbekende big games natuurlijk zoals Mahlwinkel Duitsland, North vs South in Engeland en Veckring in Frankrijk.

Dus of je nu de sport fanatiek wilt beoefenen als wedstrijdspeler, als recreant paintball velden bezoekt om gewoon lekker te kunnen painten met vrienden en/of team of gewoon een keer met een feestje wilt paintballen… Het is allemaal mogelijk!

Wat is paintball nu eigenlijk en hoe is dit ooit ontstaan?

In paintball zijn diverse spelvarianten bekend, deze zullen later nader uitgelegd worden, maar het principe is in elke spel hetzelfde… Het markeren van de tegenstander. Dit gebeurd door het gebruik van een marker en de paintballs. Dus geen geweer en munitie zoals vaak gezegd wordt.

Het zal je waarschijnlijk niets verbazen maar paintball is ontstaan in de Verenigde Staten. In 1970 vond James Hale, van Daisy Manufacturing, het eerste paintball geweer uit. Dit was niet om mee te paintballen zoals we dat nu kennen, maar dit geweer was ontwikkeld voor boeren om bomen en vee te markeren. Een groepje boeren zag deze “Tree- en cattlemarking pistol” in een catalogus staan en bestelde deze. Maar in plaats van vee en bomen markeren, gingen ze de bossen in en legde zij de basis voor het paintball zoals we dat nu kennen.

Speeltypes en spelvarianten

De meest bekende speelomgeving is natuurlijk in de bossen, of zoals in de paintball genoemd wordt “woods”

Dit kan eigenlijk gespeelt worden met een zelf te bepalen aantal spelers, mits de grote van het terrein dit toelaat natuurlijk. Van 1 vs. 1 t/m bijv. 1000 vs. 1000 (big games)

In de Woods worden er weer verschillende speltypes gespeeld zoals:

– Capture the flag

– Last man standing

– Medic game

– Ook complete scenario’s kunnen worden uitgezet en gespeeld.

Tevens zijn er voor de woods diverse grote en kleine toernooien in Nederland.

Genoeg paintball manieren dus om een saai weekend een stuk interessanter te maken in de bossen!

Sup-air

Dit is eigenlijk de wedstrijdtak van paintball. Het wordt gespeeld op een vlak veld waar diverse luchtkussens van verschillende formaten staan. De teams bestaan uit 3,5 of 7 man en het doel is om de homebase van de tegenstander aan te tikken. (kan ook een vlag zijn, er zijn diverse varianten met iets aangepaste regels)

Doorgaans is dit ook de duurste tak van paintball.

Materiaal:

Paintballen zonder de juiste veilige uitrusting is onmogelijk, vandaar dat er een minimale uitrusting nodig is om te beginnen met paintball.

– Marker. Hiermee worden dus de paintballs weggeschoten. Deze is er in diverse vormen, maten en kleuren.

– Hopper. Deze zit op de marker, wordt gevuld met de paintballs en voed dus de marker met de paintballs.

– Fles. Gevuld met lucht (High Pressure) of CO2. Deze zorgt ervoor dat de marker de paintballs weg kan schieten. De CO2 flessen worden steeds minder gebruikt vanwege de bijwerking die het heeft in de marker, de moeilijkheid van het vullen en natuurlijk het milieu.

– Masker. Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel om de veiligheid te waarborgen tijdens het paintballen en ook een onderdeel waar je niet op moet bezuinigen. Het beschermd ons gezicht, ogen en oren. De wat duurdere maskers hebben een dubbele lens waardoor de lens niet/nauwelijks zal beslaan. Er is namelijk niets erger dan een beslagen masker tijdens een potje paintball. Ook zijn er maskers die volledig dicht zijn en ook het hoofd aan boven- en achterkant beschermd.

– Kleding. Er is kleding op de markt speciaal voor paintball, maar een overall, spijker- of combatbroek en sweater is vaak al voldoende om te kunnen paintballen. Vergeet natuurlijk de stevige schoenen niet.

Verder kan het basis gedeelte geheel uitgebreid worden met bv.

handschoenen, bescherming voor nek, bovenlichaam, armen, benen en knieën.

Pods en podbelt om extra paint mee te kunnen nemen het veld in.

De extra’s zijn bijna eindeloos en zo is het instappen voor bijna elk budget mogelijk

Veiligheid

Paintball is een veilige sport/hobby mits er aan de regels wordt gehouden, zowel voor spelers als toeschouwers/omstanders. Zoals in elke sport of hobby is een blessure of ongeluk zo gemaakt. Zo is het altijd verplicht om in het speelveld het masker op te houden. Ongeacht temperatuur, beslagen vizier of welke andere reden ook! Buiten het speelveld dient de marker voorzien te zijn van een barrelsock of barrelplug om te voorkomen dat er per ongeluk een paintball de barrel uitgeschoten wordt. Omstanders of toeschouwers dienen alleen te komen in de daarvoor bestemde gedeeltes van het terrein.

Op de speelvelden hanteren de eigenaren nog een tal van eigen regels om de veiligheid te waarborgen zoals bijvoorbeeld, min. afstand tussen spelers en maximaal druk waar de markers op mogen staan.

Ga daarom ook alleen paintballen op daarvoor bestemde en ingerichte locaties. In Nederland zijn er ruim voldoende terreinen beschikbaar om veilig te kunnen paintballen en waar door personeel en referees wordt toegezien op de veiligheid van iedereen. Het is ook niet ongebruikelijk dat paintballers elkaar wijzen op de veiligheidsvoorschriften.

Als iedereen zich dus houd aan de geldende veiligheidsregels op de speelvelden, dan houden we onze sport ook veilig.

Het spelen op eigen terreinen of het testen van een marker, omdat bijvoorbeeld uw tuin groot genoeg is, raden wij dan ook ten zeerste af! Er kan maar zo een wandelaar of fietser voorbij komen die geraakt wordt door een paintball die over een struikje of schutting vliegt, en dan zijn de schades en problemen niet te overzien.

Wij van de Nederlandse Paintball Bond keuren het dan ook niet goed als paintballers zelf een verlaten stuk bos of iets dergelijks gebruiken om te paintballen. En zijn ook niet aansprakelijk voor schades en problemen die daaruit kunnen ontstaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*