fort paint big game 2015 cover

Paintballen in een heus Fort: Big Game Fort Paint 2015

Afgelopen vrijdag vertrokken ik,Remi Berkhout en Roel Eleveld met de auto en caravan naar Frankrijk om voor Paintball Nederland Belgie de Biggame Fort Paint vast te leggen om een mooie edit te maken. Uiteraard ook om de nodige games te spelen,en om voor ons alle drie voor het eerst een biggame mee te maken!

Omdat we nog niet ervaren zijn in het spelen van dit soort evenementen waren we erg blij dat Jan van Hooff samen met zn vrouw Yvonne Verdonk ook van plan waren die kant op te gaan en een samenwerking was al gauw geboren. Yvonne had 2 plaatsjes geregeld op een camping in Villey le Sec een plaatsje dicht bij game dus dat was al helemaal goed!

Na een bakje koffie zijn we om 8 uur weggereden richting Frankrijk. Best nog wel even wennen zo een huis op wielen achter je auto,vooral in de Ardennen was het best pittig maar zonder problemen gereden tot onze eerste tankstop in Luxemburg. Daar even getankt (1 euro de liter diesel!!) en heeft Remi het stuur overgenomen om het laatste stuk richting de camping af te leggen.

Na een fikse afdaling richting de Moezel rond een uur of 5 in de middag eindelijk op bestemming pff wat een rit. Maar een prachtige omgeving pal aan de rivier de Moezel met een 95 % Nederlandse parkbewoners wat wil je nog meer? Jan en Yvonne waren kort voor ons gearriveerd en gezamenlijk ons kampement opgebouwd.

fort paint big game 2015 2

Nu ben ik niet echt een camping mens maar het was super gezellig met zn vijven. Pardon 6. Omdat gezelligheid tijd doet vergeten waren we aan de late kant om in de avond onze kaarten en paint op te halen. Toch besloten we een poging te doen,maar helaas alle technische snufjes op telefoons en navi te spijt de locatie bij het dorpje Blénod-lès-Toul bleek voor ons drieen onvindbaar.

Maar weer terug naar de camping om het de volgende dag onder leiding van Jan die er al eerder was geweest het maar eens weer te proberen. Op de camping bleek onze Roel niet alleen goed te kunnen paintballen maar ook nog eens een prima kok te zijn,het smaakte prima allemaal! Na een laatste biertje lekker onder de wol(als je tenminste wat had meegenomen) en op naar morgen de eerste dag van Biggame Fort Paint.

fort paint big game 2015 ad tepper

Op zaterdagochtend de wekker om 7 uur laten afgaan om redelijk op tijd naar de gamelocatie te rijden omdat we onze kaarten en paint nog moesten halen. Die nacht waren we al wakker geworden door de stevige regenval,en ook die ochtend was het nu niet bepaald een aantrekkelijk weertje. Maar goed na een lekker bakje koffie,onze outfit aangetrokken en de gear opgeladen in de auto. Ook Jan stond al klaar om te vertrekken.

In strak tempo werd de weg naar het Fort terrein afgelegd,en Jan volgend werd al gauw duidelijk dat de Fransen niet veel moeite hadden gedaan om mensen te laten weten waar de locatie zich bevindt! Een ultra-klein bordje op een meter of 4 van de grond wees de goede afslag aan. Tja Franse slag zullen we maar zeggen,wel een puntje van aandacht voor de organisatie. Gelukkig wist onze gunny de weg nog wel,en kwamen we aan op het Fort terrein.

Ook daar stonden al de nodige mensen met hun tent en caravan te kamperen. Eerst maar eens op verkenning en ons aangemeld bij de organisatie wat buitengewoon snel ging. Voor dat we het wisten hadden we onze kaarten en paint(Torro premium) al binnen. Voor de rest zag het terrein er verzorgd uit,al konden we van het fort zelf niet veel zien. Maar gauw de gear klaar zetten zodat we startklaar zouden staan voor de eerste game. Redelijk op tijd (voor Franse begrippen) begon de briefing voor de eerste missie,volledig in het frans.Helaas bleek de opkomst tegen te vallen en stonden we er met ongeveer 100+ man en 1 vrouw.

Na de briefing werd het voor de niet-frans sprekende gasten apart uitgelegd,ook hingen er duidelijke plattegronden van elke missie met een duidelijke beschrijving erbij in het duits. Wij bleken trouwens de enige niet frans sprekende te zijn,op een paar 2 tallige Belgen na. Missie 1 werd gespeeld in de diepe gracht rondom het fort. Op de plattegrond te zien als het blauwe gedeelte,en op de foto te zien om een inschatting te maken van de diepte en breedte.Beide teams starten ruim om een hoek en kregen een skippybal die zo dicht mogelijk bij het spawn-punt van de tegenstander te brengen/schoppen gooien. Werd je geraakt kon je terug naar je startpunt en direct er weer in,dus nonstop respawn!

Na een wat bescheiden startsignaal ging de game los,en gingen we vol rennend de hoek om vol op de tegenstanders af. Ik heb nog nooit van mn leven zoveel paint zien vliegen,als 100 man in die nauwe gracht op elkaar staan te schieten niet normaal meer. Met de nodige rookgranaten erbij werd het een overdonderende eerste pot,waarbij ik en Roel allebei 6 pods en een hopper erdoor drukten.Iets rustiger aan doen dus. Missie 2 was in en op het fort zelf,er stonden diverse vlaggen die moesten worden veroverd en verdedig,ook weer met respawn.Bij de respawn stond een Terminator opgesteld die iedereen die op de respawn schoot direct afschoot.

plattegrond fort paint fort

Op de plattegrond te zien als het roze/paarse en groene gedeelte. Een omschrijving van het fort is eigenlijk niet eens goed mogelijk,een enorm ondergronds tunnelstelsel waarbij je overal op het terrein weer uit kon komen.Maar ook boven op het fort,in de binnengracht en een gedeelte rondom de binnengracht kon worden gespeeld. Een goede lamp,zoals Jan had is beneden echt een musthave. In het begin bleven buiten om helemaal rond te flanken maar dat werd niet veel,vooral omdat de tegenpartij al veel terrein had op het dak van het fort. Dus maar naar binnen in de tunnels en kamers knokken en dat ging best wel goed,zo goed dat we op het eind van de game hun respawn volledig dicht hadden gezet met 4 man! Dus iedereen die terug liep het veld in werd weer direct teruggestuurd door ons en dat verveelde snel dus de meeste fransen zochten het campingterrein weer op game over. Erg tevreden over deze game zochten wij onze tassen ook weer op voor een verfrissende dronk en een welkome pauze.

Pauze op de biggame na 2 missies, tijd om even flink te drinken want de temperatuur liep weer stevig op na het wat regenachtige begin. Gelukkig nemen de fransen de pauze erg serieus,ze steken de BBQ aan en staan aan wat stokbroden te knagen hoppa weer anderhalf uur verder. De enige catering die er was bestond uit een snackwagentje die broodjes/fris/koffie verkocht. Trouwens wel van uitstekende kwaliteit.

Je vraagt je af hoe de organisatie het voor ogen had als de opkomst wel richting de 400 man was gegaan….Maar goed na een flinke time out tijd voor missie 3,the forrest! Deze missie werd gehouden in het bosgebied naast het fort.Op het kaartje het gebied pal boven het fort,tussen de weg en de zwarte lijnen.En wat voor een bos,vol met oude loopgraven,oude fundaties en heel veel bulten/gaten(zie fotos)

plattegrond fort paint outside

Volgens opgave 900 bij 300 meter dat leek ons iets overdreven,maar toch een best stuk. Her en der in het veld waren briefjes met 100 punten opgehangen,het team met de meeste was winnaar.Startpunt was tevens respawn punt,non stop! Voor mij het beste potje van het weekend. Na het start signaal besloten Jan en ik om uiterst links langs de weg te gaan lopen om te kijken hoever we zouden komen. Na wat lichte gevechten kwamen jan en ik op een plek waar er langs de weg een stuk zonder dekking was,en iets naar binnen een dikke boom met een stapel boomstammen. Jan nam positie op die plek en ik stelde me op in het open gedeelte met een kleine takkenbos al enige dekking. Achteraf een perfecte opstelling,want hoe ze het ook probeerde ze kwamen er niet door!

Af en toe nam ik een rush naar voren,gedekt door Jan waardoor er enorme verwarring ontstond en grote hoeveelheid fransen kon afschieten. Kruipen door het gras proberen was ook geen succes,Roel gaf goed dekking waardoor ik weer naar voren kon rennen om ze van dichtbij af te schieten. Met zn drieen wisten we nu zelfs de open plek over te steken en de vijand ver terug te drukken richting respawn punt! Als laatste wapenfeit kwam er een vent met een plastic mes op me af om me te ‘steken’,vol verbazing liet ik hem tot 3 meter komen om hem 1 schot te geven,gevolgd door een paar dozijn ballen van Roel en Jan. Het was echt een topgame hoewel ik geen enkel briefje met punten heb gezien.

fort paint big game 2015 1

De laatste missie van de dag werd weer gehouden in het fort,deze ronde heb ik niet gespeeld maar gefilmd. De missie was het veroveren en hijsen van verschillende vlaggen. Tijdens het filmen mooi rond kunnen lopen en me verbaast over de gigantische hoeveelheid tunnels en gangen ondergronds. Tijdens deze game besloot de organisatie dat het wel leuk was om de beide Terminators die op wacht stonden bij de respawn ook het veld in te sturen. Jan en Remi waren juist in een tunnelgevecht toen 1 van de 2 Terminators de hoek om kwam bij hun positie. Als je niet op hen schoot deden ze niks. Maar in het schemer kun je slecht zien wie je voor je hebt,dus in een flits schoot Jan op de Terminator…….het eindresultaat laat niks te raden over.

Dit was tevens de laatste missie van de dag, moe maar zeker voldaan hebben we onze spullen ingepakt en zijn we weer naar de camping gereden. Daar bleek dat Yvonne Verdonk per ongeluk zoveel eten had gemaakt dat wij ook mee mochten eten.Dat was natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd,het smaakte voortreffelijk dank daarvoor. Na een paar biertjes en de nodige gespreksstof hebben we het douchegebouw opgezocht voor een flinke opfrisbeurt om daarna lekker ons bedje op te zoeken, dit keer iedereen met deken en kussen.

About Ad Tepper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*